Rozdział 3. Życie i godność człowieka – od kiedy i do kiedy. Współczesne wyzwania dla europejskiej tożsamości chrześcijańskiej - Meuwissen, Sébastien (Zjawisko eutanazji: Filozofia – Kultura – Medycyna – Prawo, 2025)
Od kilku dziesięcioleci kraje szeroko rozumianego Zachodu cechuje rosnąca tendencja do redefiniowania pewnych pojęć z zakresu prawa do życia oraz sposobu rozumienia godności człowieka. Takie zjawiska jak eugenika pozytywna czy utylitaryzm preferencyjny prowadzą do pozbawiania niektórych ludzi bezspornego prawa do życia na podstawie coraz bardziej subiektywnych przesłanek. Rozróżnienie między „ludźmi" a osobami jest de facto związane z dehumanizacją między innymi nienarodzonych dzieci oraz niektórych członków społeczeństwa. Wbrew tej tendencji, w debacie dotyczącej ochrony życia niezbędne jest posługiwanie się precyzyjnym słownictwem oraz rzeczową argumentacją. Tym bardziej, że w niektórych krajach naszej cywilizacji uczciwa i rzetelna debata wokół takich zagadnień jak aborcja czy eutanazja staje się coraz trudniejsza ze względu na wszechobecną poprawność polityczną.