Rozdział 7. Eutanazja i wspomagane samobójstwo. Porównanie regulacji w Polsce i w Szwajcarii z uwzględnieniem wybranych aspektów praktycznych - Gęsiak, Katarzyna (Zjawisko eutanazji: Filozofia – Kultura – Medycyna – Prawo, 2025)
Opracowanie przedstawia różnice w prawnej regulacji eutanazji i wspomaganego samobójstwa w Szwajcarii i Polsce. W Szwajcarii eutanazja jest co do zasady zakazana, jednak przyjęto depenalizację pomocy w samobójstwie innej osoby w przypadkach, gdy pomocnik kieruje się motywami niesamolubnymi. Specyficzna interpretacja tej przesłanki wyłączającej odpowiedzialność karną umożliwia otwarte działanie w Szwajcarii organizacji, które za opłatą świadczą swoim klientom pomoc w popełnieniu samobójstwa. Depenalizacja wspomaganego samobójstwa wywiera jednak negatywny wpływ na pracę szwajcarskich lekarzy medycyny paliatywnej. Polski ustawodawca penalizuje zarówno eutanazję, jak i pomoc w samobójstwie innej osoby, niezależnie od motywacji pomocnika. Statystyki policyjne z lat 1999–2023 wskazują jednak na wzrost liczby wszczętych postępowań dotyczących przestępstwa pomocy w samobójstwie (art. 151 Kodeksu karnego) w porównaniu z końcem lat 90. XX wieku. Wzrosła również liczba przypadków pomocy w samobójstwie odnotowanych przez Policję.