Bezprawne odwoływanie kierownictw sądów - Piebiak, Łukasz (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
Rozdział drugi opisuje bezprawne odwoływanie prezesów sądów przez Ministrów Sprawiedliwości po 13 grudnia 2023 roku. Autor wskazuje na celowe manipulacje personalne oraz ignorowanie ustawowego wymogu uzyskania opinii kolegiów sądów oraz zgody KRS. W odpowiedzi na te działania Trybunał Konstytucyjny (sprawa K 2/24) uznał stosowane praktyki za niekonstytucyjne. W efekcie wyroku nie istnieje obecnie żadna legalna procedura odwołania prezesa sądu bez jego zgody. Autor postuluje o uznanie dokonanych odwołań za bezskuteczne i przywrócenia sędziów na stanowiska. Aby jednak chronić pewność obrotu prawnego, decyzje administracyjne i kadrowe podjęte przez nowych prezesów powinny pozostać w mocy. W podsumowaniu autor apeluje o pilną nowelizację prawa i wykonanie wyroku TK. Nowe przepisy muszą zagwarantować realny udział KRS w procedurze oraz trwale zablokować możliwość arbitralnego ingerowania władzy wykonawczej w kierownictwo sądów.