Rzecznicy dyscyplinarni i sądownictwo dyscyplinarne sędziów - Bernaciński, Łukasz (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
Rozdział trzeci opisuje bezprawne odwoływanie Rzecznika Dyscyplinarnego Sędziów Sądów Powszechnych i jego zastępców przez Ministrów Sprawiedliwości po 13 grudnia 2023 roku. Autor wskazuje, że prawo pozwala ministrowi jedynie na powoływanie rzeczników, nie dając podstaw do ich odwoływania. Mimo to nowi nominaci oraz prokuratura siłowo przejęli akta spraw dyscyplinarnych, ignorując orzeczenia Sądu Najwyższego potwierdzające bezprawność tych działań. W ramach działań naprawczych autor żąda uznania wszelkich czynności podjętych przez nowo mianowanych rzeczników za nieważne. Kadencje bezprawnie odsuniętych zastępców rzeczników przy sądach apelacyjnych i okręgowych powinny zostać przywrócone, a sprawy przejęte przez rzeczników ad hoc muszą wrócić do prawowitego rzecznika. Ponadto orzeczenia wydane przez wadliwie powołane sądy dyscyplinarne powinny zostać z mocy prawa uchylone, a postępowania wznowione. W perspektywie długofalowej autor postuluje reformę systemu i odebranie Ministrowi Sprawiedliwości wpływu na postępowania dyscyplinarne. Proponuje powołanie nowego, w pełni niezależnego organu śledczo-oskarżycielskiego oraz likwidację terenowych sądów dyscyplinarnych na rzecz jednego sądu dyscyplinarnego przy Sądzie Najwyższym.