Naruszenia prawa do pozyskiwania informacji – przejęcie mediów publicznych - Wąsowski, Krzysztof (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
19 grudnia 2023 r. Minister Kultury Bartłomiej Sienkiewicz powołał nowe rady nadzorcze Telewizji Polskiej, Polskiego Radia i Polskiej Agencji Prasowej na podstawie Kodeksu spółek handlowych, z całkowitym pominięciem przepisów ustawy o radiofonii i telewizji. Następnego dnia nowe władze przejęły media w sposób siłowy, wstrzymując emisję części kanałów. 27 grudnia minister ogłosił postawienie spółek w stan likwidacji. Trybunał Konstytucyjny już 14 grudnia 2023 r. zakazał takich działań w postanowieniu zabezpieczającym, a 18 stycznia 2024 r. potwierdził ich niekonstytucyjność wyrokiem. Wpisy likwidatorów do KRS należy uznać za bezskuteczne. Osoby odpowiedzialne za wyłączenie sygnału stacji powinny ponieść odpowiedzialność odszkodowawczą i karną, a Minister Sprawiedliwości powinien wnioskować o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego wobec notariusza sporządzającego protokoły walnych zgromadzeń. Autor postuluje przywrócenie udziału Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji w procedurze powoływania władz mediów publicznych jako jedynego rozwiązania usuwającego wątpliwości co do legalności tego procesu.