Suwerenność wymaga stałej troski i gotowości do jej obrony - Święczkowski, Bogdan (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
W swoim wystąpieniu prezes Trybunału Konstytucyjnego Bogdan Święczkowski wita uczestników i nakreśla znaczenie koronacji Bolesława Chrobrego w 1025 roku jako wydarzenia, które potwierdziło przynależność Polski do zachodniego kręgu cywilizacyjnego i jej równorzędną pozycję wśród suwerennych monarchii Europy. Bogdan Święczkowski podkreśla, że suwerenność nie jest wartością daną raz na zawsze, lecz wymaga stałej troski i gotowości do obrony. W tym kontekście wskazuje na szczególną rolę Trybunału Konstytucyjnego jako strażnika Konstytucji i niezależności ustrojowej państwa. Zaznacza, że wobec wyzwań globalizacji, konfliktów kulturowych i redefinicji suwerenności w ramach Unii Europejskiej obrona konstytucyjnej tożsamości Polski nabiera szczególnego znaczenia — nie jako izolacja, lecz jako partnerskie współistnienie w Europie narodów. Przemówienie kończy się apelem do uczestników — historyków, prawników, filozofów i przedstawicieli życia publicznego — by podjęta debata stała się ważnym głosem w dyskusji o suwerenności i miejscu Polski w Europie. Dziedzictwo pierwszej koronacji królewskiej ma być nie tylko powodem do dumy, lecz także zobowiązaniem do utrzymania Polski w elicie państw europejskich poprzez odpowiedzialne decyzje i wierność zasadom konstytuującym państwowość.