Polska w kręgu kultury chrześcijańskiej - Dłubacz, Włodzimierz (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Przedmiotem opracowania jest zagadnienie obecności kultury chrześcijańskiej i jej wpływu na powstanie oraz rozwój kultury i państwowości polskiej. Przyjęcie chrześcijaństwa przyczyniło się istotnie do powstania państwa polskiego oraz wspólnoty narodowej (narodu), jej rozwoju i przetrwania. Pozwoliło ono na organizację życia społecznego, politycznego, religijnego i kulturalnego na wzór już wcześniej powstałych państw Europy Zachodniej. Dzięki chrześcijaństwu powstały struktury kościelne oraz szkolnictwo, a także nastąpił rozwój piśmiennictwa, literatury, sztuki, architektury i szpitalnictwa. Wraz z religią katolicką ukształtowała się nowa obyczajowość oraz przyjęto nowe zasady moralne (Dekalog) i prawo. Wzmocniło to władzę centralną (królewską) i zarazem ograniczyło jej samowolę. Przyjęcie chrześcijaństwa chroniło Polskę przed podbojem ze strony sąsiadów w imię chrystianizacji, a także przyniosło międzynarodowe uznanie podmiotowości politycznej kraju oraz zapewniło możliwość udziału w życiu politycznym i kulturalnym Europy. Dzięki przyjęciu klasycznych wzorców kulturowych, łaciny jako języka zachodniej cywilizacji, a także nowej religii i personalistycznej koncepcji człowieka powstała polska wersja europejskiej kultury łacińskiej akcentująca ideę godności (wolności) człowieka. Wraz z nastaniem chrześcijaństwa na ziemiach polskich rozpoczął się też proces współtworzenia oraz obrony przez Polaków europejskiej wspólnoty Christianita.