Ewolucja koncepcji relacji państwo–kościół na przestrzeni wieków. Zarys problematyki w kontekście polskich doświadczeń historycznych - Bernaciński, Łukasz (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Opracowanie poświęcone jest ewolucji stosunku państw do zjawiska religijności. Szczególny nacisk położono na przedstawienie tych zmian na tle historii państwa polskiego. Celem opracowania jest weryfikacja tezy o tysiącletniej przynależności Polski do elitarnego grona państw, które w badanym obszarze pozostawały w czołówce ochrony prawnej wolności religijnej w aspekcie indywidualnym i kolektywnym. Przeprowadzone badanie pozwoliło na postawienie tezy o ścisłym związku ustrojowych zasad określających stosunek państwa polskiego do wspólnot religijnych z aktualny w danym okresie historycznym nauczaniem Kościoła katolickiego. Jedynymi okresami odstępstwa od tej reguły okazały się czasy zaborów i okupacji, kiedy Polacy nie mieli realnego wpływu na kształtowanie prawa w swoim kraju.