Konstytucja kwietniowa a ciągłość państwa polskiego na uchodźstwie - Szumiło, Mirosław (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Tematem artykułu jest rola, jaką odegrała ustawa konstytucyjna z 23 kwietnia 1935 r., nazwana Konstytucją kwietniową, w zapewnieniu ciągłości państwa polskiego na uchodźstwie. Jej zapisy pozwoliły na zachowanie ciągłości bytu państwowego i suwerenności Rzeczypospolitej Polskiej znajdującej się pod podwójną okupacją wojenną od września 1939 r. Po przejęciu władzy w Polsce przez komunistów, którzy stanowili w istocie ekspozyturę obcego państwa, władze RP na uchodźstwie kontynuowały swoją działalność po 1945 r. Stojąc na stanowisku legalizmu, opierały się na Konstytucji kwietniowej. Chociaż nie były uznawane na arenie międzynarodowej, umożliwiły zachowanie ciągłości prawnej między Drugą a Trzecią Rzecząpospolitą, przynajmniej w sferze symbolicznej.