„Wszystko, co cenne z ponad tysiącletniego dorobku” - Olszówka, Marcin (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Preambuła Konstytucji RP z 1997 r. – która ma charakter normatywny, a nie ornamentacyjny – statuuje liczne zobowiązania, często ze sobą powiązane. Jednym z nich jest ciążący przede wszystkim na organach władzy publicznej, ale też na społeczeństwie, obowiązek przekazywania przyszłym pokoleniom wszystkiego, co cenne z ponad tysiącletniego dorobku państwa polskiego. „To, co cenne” – to na pewno przywiązanie do cywilizacji europejskiej, czego znamienitymi dowodami są zwerbalizowana obecność Kościoła katolickiego w polskim konstytucjonalizmie i polska kultura, która jest zakorzeniona w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu, będąca nośnikiem uniwersalnych wartości: prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna. Warunkiem zaś realizacji tego zobowiązania jest zachowanie suwerenności, w tym nadrzędności polskiej konstytucji w systemie prawa