Komplikacje zdrowia psychicznego po dokonaniu aborcji - Miller, Calum (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Zdrowie psychiczne jest w wielu krajach najczęściej wskazywanym powodem aborcji. Zwolennicy aborcji twierdzą, że prawna ochrona dziecka poczętego nakłada na matki nieznośny ciężar dla zdrowia psychicznego, narażając je na stres i depresję. Rozdział bada, czy potwierdzają to dowody. Rozdział analizuje dwa główne przeglądy badań: NCCMH (2011) i Fergussona (2013), niezwiązanych ze środowiskiem pro-life, oraz odpowiada na zarzuty wobec związku aborcji z pogorszeniem zdrowia psychicznego. Dowody wykazują związek aborcji ze zwiększonym ryzykiem samobójstwa, lęku i prawdopodobnie nadużywania substancji, utrzymujący się po uwzględnieniu wcześniejszego stanu zdrowia psychicznego; najbardziej wiarygodne badanie przypisało aborcji 1,5–5,5% zaburzeń psychicznych w badanej grupie. Twierdzenie, że aborcja chroni zdrowie psychiczne, nie ma oparcia w dowodach; współczującą odpowiedzią na nieplanowaną ciążę jest wsparcie w jej kontynuowaniu, a nie narażanie matek na ryzyko aborcji.