Aborcja a śmiertelność okołoporodowa matek - Furman, Filip (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Celem tego rozdziału była odpowiedź na pytanie, czy restrykcyjność prawa aborcyjnego wpływa na śmiertelność matek, która różni się znacznie w skali globalnej ze względu na zróżnicowanie kulturowe i geograficzne. Dla poprawy (obniżenia) wskaźnika śmiertelności matek znacznie istotniejsze jest podniesienie ogólnego poziomu życia w danym kraju niż zwiększenie wydatków na opiekę zdrowotną. Zwiększenia dostępu do aborcji nie można uznać za środek służący obniżeniu śmiertelności matek. Posługiwanie się wskaźnikami statystycznymi niepowiązanymi z jakościową znajomością kontekstu kulturowego i ekonomicznego danego regionu, bez oparcia w badaniach medycznych, ma niewielką wartość metodologiczną i nie powinno stanowić podstawy, na której organizacje międzynarodowe kształtują modele, według których państwa konstruują swoje prawo.