Rys historyczny obowiązujących w Polsce regulacji prawnych dotyczących przerywania ciąży (od okresu międzywojennego do 1997 r.) - Tarnacka, Agata; Tarnacki, Damian (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Tematem tego rozdziału jest przedstawienie, w ujęciu historycznym, ewolucji regulacji prawnych dotyczących dopuszczalności aborcji w Polsce w latach 1918–1996. Rozdział rozpoczyna się omówieniem przepisów z okresu międzywojennego, okupacji niemieckiej oraz okresu komunistycznego. Następnie szczegółowo omówiono projekty ustaw aborcyjnych debatowane w parlamencie w latach 1989–1997, czyli całą drogę prowadzącą do uchwalenia obecnie obowiązującej Ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży.