Projekty ustaw ograniczające albo zwiększające prawną ochronę życia w Polsce po 1997 r. - Baran, Bartłomiej; Melon, Jan (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział opisuje próby zmiany polskiego prawa aborcyjnego w latach 1994–2020, omawiając wszystkie projekty obywatelskie i poselskie zmierzające do rozszerzenia dostępu do aborcji, z wyjątkiem projektu zmiany Konstytucji RP z 2006 r., a także wszystkie projekty zmierzające do skuteczniejszej ochrony życia dzieci w fazie prenatalnej. Analiza pokazuje, że większość dotychczasowych prób podważenia tzw. kompromisu aborcyjnego pochodziła od środowisk lewicowych, dążących do obniżenia polskiego standardu ochrony życia ludzkiego przez wprowadzenie „prawa do aborcji" lub przynajmniej takie ukształtowanie jego przesłanek, by aborcja w pierwszych 12 tygodniach od poczęcia była nieograniczona. Projekty te całkowicie pomijały prawa ojca, traktując decyzję o zakończeniu prenatalnego życia dziecka jako suwerenny akt woli matki. Zarzuty, jakoby to wyłącznie środowiska konserwatywne dążyły do „naruszenia kompromisu aborcyjnego", są zatem nieuzasadnione.