Doustna antykoncepcja postkoitalna i aborcja farmakologiczna: charakterystyka produktów, podstawowe zagadnienia obrotu w Polsce w ujęciu prawa farmaceutycznego z uwzględnieniem sytuacji międzynarodowej - Gęsiak, Katarzyna (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział analizuje obrót środkami antykoncepcji awaryjnej i pigułkami wczesnoporonnymi, ich charakterystykę i status w prawie polskim, w kontekście międzynarodowym. Substancje w tabletkach antykoncepcji awaryjnej mają działanie wczesnoporonne; choć polskie przepisy wprowadzają je na rynek jako produkty antykoncepcyjne, ich charakter uzasadnia przekwalifikowanie ich na środki poronne, których sprzedaż jest zakazana, podobnie jak sprzedaż internetowa produktów aborcyjnych, wymagająca skutecznego egzekwowania prawa, gdyż w przestępstwach internetowych miejscem działania sprawcy jest też lokalizacja użytego systemu. Na gruncie prawa UE państwa mogą zakazać lub ograniczyć obrót środkami antykoncepcyjnymi i poronnymi, co zyskuje dodatkowe uzasadnienie przy udowodnionych właściwościach antyimplantacyjnych antykoncepcji awaryjnej. Polskie ustawodawstwo powinno zostać uzupełnione o definicję ciąży odmienną od przyjętej przez WHO, odzwierciedlającą konstytucyjną zasadę ochrony życia od poczęcia.