Aborcja a prawo międzynarodowe - Kubacka, Anna (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Wbrew tezom często powtarzanym w debacie publicznej, prawo międzynarodowe nie uznaje aborcji za prawo człowieka. Akty prawa międzynarodowego uznają prawo do życia za pierwsze i najbardziej fundamentalne prawo, nieprzewidujące klauzul ograniczających, oraz za warunek sine qua non korzystania z innych praw, takich jak prawo do zdrowia czy prywatności. Próby ustanowienia aborcji podstawowym prawem człowieka opierają się głównie na tzw. soft law: dokumentach niewiążących, standardach, rekomendacjach i poradnikach. Współczesna narracja proaborcyjna oddziela aborcję od prawa do życia, wiążąc ją z prawem do zdrowia lub samostanowienia, wykluczając związek między przerwaniem ciąży a życiem innej istoty ludzkiej. Rozdział analizuje między innymi Powszechną Deklarację Praw Człowieka, Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych, Konwencję o Prawach Dziecka, Europejską Konwencję Praw Człowieka oraz działania UE i ONZ w sprawach prokreacji.