Prawne gwarancje wolności słowa a dopuszczalność informowania o konsekwencjach aborcji – perspektywa prawnoporównawcza - Pietrzak, Przemysław; Smulski, Kamil (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział porusza zagadnienia związane z rozpowszechnianiem poglądów antyaborcyjnych w wybranych krajach świata. Omówiono rozwiązania prawne i orzeczenia sądowe. Przedstawiono przepisy i wyroki gwarantujące wolność słowa, uznające różne sposoby prezentowania treści antyaborcyjnych za zgodne z prawem, oraz zestawiono je z przepisami i orzecznictwem ograniczającym, a nawet penalizującym rozpowszechnianie poglądów antyaborcyjnych ze względu na drastyczną formę przekazu lub miejsce jego rozpowszechniania (np. ograniczenia dotyczące stref dostępu). Badanie obejmuje systemy prawne takich krajów jak Stany Zjednoczone Ameryki, Kanada, Australia, Francja i Polska.