Kluczowe wyniki głosowań w Sejmie i Senacie w latach 90. XX wieku (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Aneks 2 obala twierdzenie, rozpowszechniane w mediach zwłaszcza przed 2020 r., jakoby w 1993 r. „460 mężczyzn zakazało aborcji" w Polsce, wskazując, że w głosowaniach nad prawną ochroną dziecka poczętego brały udział zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Przedstawiono wyniki czterech kluczowych głosowań: uchwalenia przez Sejm Ustawy z 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny i ochronie płodu ludzkiego, przyjęcia tej ustawy przez Senat, nowelizacji sejmowej z 1996 r. wprowadzającej de facto aborcję na żądanie pod postacią przesłanki „ciężkich warunków życiowych", oraz głosowania Senatu przeciw tej nowelizacji, wraz z późniejszym odrzuceniem przez Sejm stanowiska Senatu. Aneks przywołuje też fragment encykliki Evangelium vitae Jana Pawła II dotyczący sumienia parlamentarzysty stojącego przed wyborem między prawem bardziej a mniej restrykcyjnym.