Rozdział 2. Znaczenie duszy jako zasady życia w argumentacji pro-life. Konsekwencje dla sporu o eutanazję z perspektywy filozofii tomistycznej - Wudkowski, Jan (Zjawisko eutanazji: Filozofia – Kultura – Medycyna – Prawo, 2025)
Człowiek jest jednością duszy i ciała — zgodnie z refleksją klasycznej filozofii realistycznej, reprezentowanej między innymi przez Arystotelesa, oraz zgodnie z nauczaniem Kościoła katolickiego. Celem niniejszego rozdziału jest uzasadnienie zasadności odwoływania się do pojęcia duszy w argumentacji pro-life, ze szczególnym uwzględnieniem sporu wokół eutanazji, z perspektywy filozofii tomistycznej. Wśród omawianych zagadnień związanych z eutanazją znalazł się problem tzw. śmierci mózgowej.We wprowadzeniu przedstawiono pobieżny zarys relacji między filozofią a naukami przyrodniczymi oraz omówiono tomistyczne ujęcie człowieka i duszy. Nowatorstwo artykułu polega na skonfrontowaniu tej wiedzy z poglądami szeroko dziś przyjmowanymi w środowiskach pro-life. Podjęty w rozdziale problem badawczy dotyczy postawy wyraźnie widocznej w niektórych polskich i zagranicznych organizacjach pro-life. Na potrzeby badań zagadnienie to zawężono do katolickich działaczy w Polsce. Wśród tych środowisk pro-life zdiagnozowano, że w swojej publicznej działalności przyznają się one do wiary katolickiej, zakładającej istnienie w człowieku nieśmiertelnej duszy, natomiast w działalności edukacyjnej i popularyzatorskiej nie odwołują się do duszy jako zasady życia. Przedstawiono kilka przyczyn tego stanu rzeczy, a także ocenę omawianego zjawiska z perspektywy moralności katolickiej.Rozdział zawiera również rekomendacje dotyczące działań, jakie można podjąć w celu upowszechnienia znaczenia duszy w argumentacji pro-life wśród katechetów i katolickich działaczy pro-life w Polsce. W tej części opisano propozycję metody dydaktycznej skierowanej do osób, dla których filozoficzne pojęcie duszy jest obce. Proponowane podejście ma uzupełniać przekaz organizacji pro-life, których pracę autor rozdziału ceni za poświęcenie i wysiłek wkładany w jej realizację.