Rozdział 4. Eutanazja – spojrzenie filologa - Lichański, Jakub (Zjawisko eutanazji: Filozofia – Kultura – Medycyna – Prawo, 2025)
Rozdział podejmuje zagadnienie eutanazji z perspektywy filologa. Problem jest złożony o tyle, że niejako automatycznie odnosi się — poza kwestiami filologicznymi — również do aksjologii. Omawiane w rozdziale przykłady dotyczą nie tylko eutanazji, lecz także samobójstwa i zabójstwa. Te dwie ostatnie kwestie są bowiem powiązane z głównym przedmiotem rozważań, a wszystkie one odnoszą się do tego, co Ladislaus Boros określił mianem „człowieka stojącego wobec ostatecznej decyzji". Chodzi o to, czy człowiek podejmuje tę decyzję samodzielnie, czy też jest ona podejmowana za niego. W obu przypadkach jednak staje ona przed obliczem bogów lub Boga i rodzi pytanie, czy otwiera drogę do dalszego życia.