Rozdział 5. Eutanazja w świadomości Polaków – postrzeganie problemu i zmiany kulturowe w Polsce - Melon, Jan (Zjawisko eutanazji: Filozofia – Kultura – Medycyna – Prawo, 2025)
Opracowanie omawia zagadnienie eutanazji oraz zmiany społeczne, które mogą wpływać na jej postrzeganie. Po zdefiniowaniu zjawiska eutanazji i przedstawieniu różnic między eutanazją a zaprzestaniem uporczywej terapii oraz wspomaganym samobójstwem, autor prezentuje wyniki badań opinii publicznej na temat eutanazji. W kolejnej części omówiono wybrane zmiany społeczne, które mogą mieć istotny wpływ na ewolucję poglądów Polaków w kwestii eutanazji.