Rozdział 8. Tworzenie wyjątków od prawa do życia przez Europejski Trybunał Praw Człowieka na przykładzie orzecznictwa w sprawie eutanazji i wspomaganego samobójstwa - Roszkiewicz, Janusz (Zjawisko eutanazji: Filozofia – Kultura – Medycyna – Prawo, 2025)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza niepisanych wyjątków od prawa do życia, które nie wynikają z art. 2 ust. 2 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, lecz zostały ustanowione w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Wyjątki te obejmują: 1) prawo pacjenta do zakończenia życia z pomocą osoby trzeciej; 2) prawo pacjenta do zakończenia życia z pomocą państwa; 3) prawo lekarza do zakończenia życia pacjenta; 4) prawo pacjenta do śmierci z pomocą lekarza.