Niepublikowanie wyroków Trybunału Konstytucyjnego i jego konsekwencje - Bernaciński, Łukasz (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
Rozdział czwarty omawia problem zaprzestania publikowania orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego w Dzienniku Ustaw przez rząd od marca 2024 roku, co autor uznaje za bezpośrednie naruszenie Konstytucji RP. Działania te, motywowane uchwałami Sejmu i Rady Ministrów, prowadzą do chaosu prawnego i odbierają obywatelom pewność co do skutków prawnych wydawanych wyroków. Największe zagrożenie stanowi brak możliwości wznowienia postępowań cywilnych, karnych i administracyjnych na podstawie przepisów uchylonych przez Trybunał.W ramach działań naprawczych autor żąda niezwłocznego opublikowania wszystkich zaległych wyroków oraz pociągnięcia osób odpowiedzialnych za zaniechanie publikacji do odpowiedzialności konstytucyjnej i karnej. Postuluje także uchwalenie przepisów zawieszających bieg terminów na wznowienie spraw oraz przedawnienie roszczeń odszkodowawczych na czas trwania blokady publikacyjnej. Dzięki temu obywatele nie stracą uprawnień do naprawienia swoich krzywd przez opieszałość organów państwa.W perspektywie długofalowej proponuje się odebranie Rządowemu Centrum Legislacji monopolu na publikację wyroków i przekazanie tej kompetencji bezpośrednio Trybunałowi Konstytucyjnemu, by uniemożliwić rządowi stosowanie obstrukcji. W przypadku zaistnienia warunków do zmiany Konstytucji RP, autor rozważa również całkowitą likwidację Trybunału Konstytucyjnego i przeniesienie jego kompetencji do nowo utworzonej izby Sądu Najwyższego.