Przejęcie Prokuratury Krajowej - Golec, Andrzej (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
12 stycznia 2024 r. Minister Sprawiedliwości Adam Bodnar wręczył Dariuszowi Barskiemu dokument stwierdzający, że jego powołanie na Prokuratora Krajowego było bezprawne. Następnie Premier Tusk powierzył obowiązki Prokuratora Krajowego Jackowi Bilewiczowi, a wkrótce powołał na to stanowisko Dariusza Korneluka – oba działania z naruszeniem obowiązującej procedury wymagającej zgody Prezydenta RP.Zarówno Sąd Najwyższy, jak i Trybunał Konstytucyjny potwierdziły, że Dariusz Barski pozostaje legalnym Prokuratorem Krajowym, a działania Bilewicza i Korneluka były bezskuteczne. Wszystkie dokonane przez nich mianowania i odwołania prokuratorów należy uznać za nieistniejące. Czynności procesowe prokuratorów działających w dobrej wierze nie powinny być jednak automatycznie unieważniane.Podsumowując, Dariusz Barski powinien niezwłocznie wrócić na stanowisko. Długofalowo autor postuluje konstytucjonalizację prokuratury oraz powierzenie Prezydentowi RP lub społeczeństwu w wyborach powszechnych kompetencji powoływania Prokuratora Generalnego.