Bezprawne wydanie „Wytycznych w sprawie obowiązujących przepisów prawnych dotyczących dostępu do procedury przerwania ciąży” - Gęsiak, Katarzyna (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
30 sierpnia 2024 r. ówczesna Minister Zdrowia Izabela Leszczyna wydała „Wytyczne w sprawie obowiązujących przepisów prawnych dotyczących dostępu do procedury przerwania ciąży", rozesłane następnie do dyrektorów szpitali i ordynatorów. Wytycznym towarzyszyły zmiany w rozporządzeniu o ogólnych warunkach umów, wprowadzające dotkliwe sankcje finansowe wobec placówek nierespektujących ich treści.Dokument ten, niemający charakteru powszechnie obowiązującego prawa, w praktyce wykreował nowy stan normatywny z pominięciem procesu legislacyjnego. Umożliwił wykonywanie aborcji bez wskazań medycznych i bez ograniczeń czasowych, o czym świadczy m.in. przypadek z Oleśnicy, gdzie lekarz uśmiercił dziecko w dziewiątym miesiącu ciąży. Wytyczne pozostają w oczywistej sprzeczności z konstytucyjną ochroną życia ludzkiego.Minister Zdrowia powinien niezwłocznie odwołać Wytyczne i poinformować lekarzy o ich niewiążącym charakterze. Autorka postuluje również nowelizację rozporządzenia usuwającą bezprawne przepisy o sankcjach finansowych oraz — długofalowo — wprowadzenie systemowych rozwiązań uniemożliwiających niekonstytucyjną interpretację przepisów dotyczących ochrony życia.