Przedmowa (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Ryszard Legutko, autor Przedmowy, traktuje  tysiąclecie koronacji Bolesława Chrobrego jako pretekst do szerszej refleksji nad procesem budowania i odtwarzania państwa polskiego na przestrzeni wieków.W rozwinięciu autor omawia trzy idee przewodnie publikacji. Pierwszą jest suwerenność – wartość, która przez tysiąc lat nigdy nie znikała z horyzontu myślowego Polaków, choć dziś zagrożona jest przez hasła modernizacji i oddawania władzy ponadnarodowym strukturom. Drugą jest konstytucjonalizm – autor przywołuje kolejne polskie ustawy zasadnicze, od Konstytucji 3 maja po konstytucję III RP, i sugeruje potrzebę nowej, bardziej stabilizującej konstytucji zakorzenionej w polskim doświadczeniu. Trzecią ideą jest republikanizm, rozumiany jako ustrój obywatelski oparty na cnotach i dbałości o dobro wspólne, którego największym wrogiem są głębokie podziały społeczne.Autor kończy apelem o świadomość historyczną jako fundament odpowiedzialnego rządzenia. Podkreśla, że III Rzeczpospolita nie powstała w próżni, a zapomnienie o przeszłych doświadczeniach skazuje Polaków na kosztowne powtarzanie dawnych błędów.