Słowo wstępne - Bernaciński, Łukasz; Łabno, Anna (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Autorzy przedstawiają publikację jako próbę ukazania historycznych i prawno-ustrojowych aspektów tysiąclecia pierwszej polskiej koronacji oraz refleksji nad jej znaczeniem dla współczesnej Polski.Monografia obejmuje kilka kluczowych wątków tematycznych. Omawia drogę Bolesława Chrobrego do korony w kontekście chrystianizacji Polski zapoczątkowanej przez Mieszka I, relacje polsko-niemieckie jako strukturalne wyzwanie dla polskiej suwerenności, wkład polskiej myśli prawniczej w rozwój prawa międzynarodowego, a także tradycję republikańską i konstytucyjną, w tym ciągłość prawną państwa polskiego na uchodźstwie podczas II wojny światowej i po roku 1945.Autorzy podkreślają, że tysiącletnie doświadczenie polskiej państwowości dostarcza cennych wskazówek dla współczesności. Zachowanie suwerenności wymaga nie tylko siły militarnej i gospodarczej, lecz również zakorzenienia w tradycji i świadomości własnej tożsamości. Dlatego konferencję zwieńczył panel dyskusyjny poświęcony aktualnym zagrożeniom dla suwerenności i pozycji międzynarodowej Polski.