Budować siłę i potęgę - Uścińska, Gertruda (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Pani profesor Gertruda Uścińska, reprezentując uczelnię sprawującą patronat honorowy nad konferencją, nawiązuje do koronacji Bolesława Chrobrego jako "aktu założycielskiego" polskiej obecności w Europie i podkreśla ciągłość między tamtym wydarzeniem a współczesną rolą Trybunału Konstytucyjnego jako strażnika suwerenności.Pani rektor Szkoły Głównej Mikołaja Kopernika w Warszawie wskazuje na wyzwania stojące przed współczesną Polską — demograficzne, cyfrowe, migracyjne i geopolityczne — i podkreśla, że nowoczesność nie musi stać w sprzeczności z tożsamością narodową. Szczególny nacisk kładzie na rolę nauki i edukacji jako strategicznego instrumentu wzmacniania państwowości oraz na potrzebę kształcenia świadomych i kompetentnych obywateli, a także elit politycznych i administracyjnych. Bezpieczeństwo społeczne obywateli uznaje za warunek przetrwania wspólnoty politycznej.Przemówienie kończy się apelem o budowanie siły i potęgi Polski w oparciu o mądrość, wiedzę, kompetencje, patriotyzm i służbę dobru wspólnemu. Autorka przywołuje dewizę Mikołaja Kopernika — Docti sicut in firmamento stellae fulgent ("Mądrzy niczym gwiazdy świecą na nieboskłonie") — jako inspirację dla dalszego rozwoju państwa i narodu.