Rzeczpospolita – nazwa państwa czy także jego idea? Zarys problematyki - Łabno, Anna (Tysiąc lat obecności Polski w elicie państw europejskich, 2026)
Myśl republikańska miała fundamentalne znaczenie dla polskiego konstytucjonalizmu. W XV w. po raz pierwszy użyto terminu„Rzeczpospolita”, który nie tylko stał się częścią nazwy państwa, ale także wskazywał na nie jako na dobro wspólne. Pojęcie to odnosi się do idei wspólnoty obywateli zjednoczonych jednym prawem i tworzących jedno państwo. Rzeczpospolita jest najwyższą wartością polityczną i dobrem wspólnym. Konstytucja z 1921 r. używa terminu „Rzeczpospolita” do opisania formy państwa. Natomiast Konstytucja 3 maja, Konstytucja kwietniowa i Konstytucja z 1997 r. kontynuują tradycje zapoczątkowane w XV w. Termin „Rzeczpospolita” oznacza, że państwo polskie jest wspólnym dobrem wszystkich obywateli.