Naruszenia wolności sumienia i religii w sferze edukacji religijnej w szkole (Jak wyjść z kryzysu praworządności: Możliwe kierunki działań i reform, 2026)
Rozdział siódmy raportu omawia naruszenia wolności sumienia i religii w sferze edukacji religijnej w szkole, do których doszło w wyniku działań Minister Edukacji Barbary Nowackiej. Autor wskazuje, że minister trzykrotnie wydała rozporządzenia regulujące organizację lekcji religii z rażącym pominięciem konstytucyjnego i ustawowego wymogu osiągnięcia porozumienia z kościołami i innymi związkami wyznaniowymi. Działania te – polegające m.in. na niewliczaniu oceny z religii do średniej oraz łączeniu uczniów w grupy międzyklasowe – miały na celu obniżenie rangi przedmiotu i zniechęcenie do uczęszczania na te zajęcia. Wszystkie te rozporządzenia zostały uznane przez Trybunał Konstytucyjny za niezgodne z Konstytucją RP.W ramach działań naprawczych autor domaga się publikacji oraz zastosowania się do orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego, co przywróci stan prawny sprzed szkodliwych zmian. Postuluje również pociągnięcie osób odpowiedzialnych za wydanie wadliwych aktów prawnych do odpowiedzialności konstytucyjnej przed Trybunałem Stanu, karnej lub dyscyplinarnej. Dodatkowo autor wskazuje na potrzebę zadośćuczynienia osobom pokrzywdzonym, w szczególności uczniom, którzy doznali dyskryminacji lub utrudnień, oraz nauczycielom religii.W celu trwałego zabezpieczenia praworządności autor opowiada się za poparciem obywatelskiego projektu ustawy (druk nr 1603/X kadencja). Przenosi on zasady organizacji lekcji religii z poziomu rozporządzenia do ustawy, co uniemożliwi ministrowi podejmowanie jednoosobowych i arbitralnych decyzji w przyszłości. Projekt zakłada powrót do ukształtowanego wcześniej konsensusu, likwiduje grupy międzyklasowe oraz wprowadza obowiązek wyboru między religią a etyką.