O nieidentyfikowaniu osób. Krótkie i refleksyjne wprowadzenie do antropologii aborcji od antyku po współczesność - Rowiński, Tomasz (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział bada, czy przyzwolenie na aborcję we współczesnej cywilizacji zachodniej wynika z błędu intelektualnego, czy z błędu moralnego poddanego wtórnej racjonalizacji. Wprowadza pojęcie zabobonu jako błędnego mniemania o rzeczywistości utrzymywanego w obiegu ze względu na użyteczność, będącego nośnikiem przemocy; tu zabobon fałszuje pojęcie człowieczeństwa odnoszone do dziecka poczętego.Rozdział przedstawia studium wyzwalania się myśli europejskiej z antycznych zabobonów dotyczących życia płodowego, w tym zmagania myśli chrześcijańskiej z dwuznacznym dziedzictwem platońskim i arystotelesowskim, które uzasadniało zabijanie dzieci poczętych i umożliwiło budowę etyki integralnej. Analizuje nowożytny kryzys antropologiczny, oznaczający równoległy rozwój etyki integralnej oraz bunt przeciw nienaruszalności życia od poczęcia.Materiał historyczny osadza współczesne stanowiska utylitarne i integralnoetyczne w ich historii intelektualnej.