Językowy obraz aborcji i opozycji płód – dziecko. Analiza leksykalna tekstów prasowych w mediach elektronicznych w pierwszym dwudziestoleciu XXI wieku (lata 2000–2018) - Szczepkowska, Małgorzata (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział analizuje słownictwo aborcyjne w polskich tekstach dziennikarskich z lat 2000–2018, stosując metody jakościowe i ilościowe. Bada opozycję płód–dziecko, wynikającą z przyznania lub odmowy dziecku poczętemu statusu istoty ludzkiej, odnosząc się do wcześniejszych badań tego słownictwa.Analiza wykazuje, że opozycja ta buduje dwa odrębne repertuary językowe, których użycie sytuuje mówiącego po jednej ze stron sporu ideologicznego. Porównanie tekstów o aborcji z tekstami o ciąży, macierzyństwie i poronieniu pokazuje, że we wszystkich tekstach dotyczących prenatalnego etapu rozwoju poczęty człowiek określany jest jako „dziecko" ponad trzykrotnie częściej niż jako „płód".„Dziecko" jest zatem preferowanym określeniem nienarodzonego człowieka, natomiast status językowy nasciturusa jako osoby lub nie-osoby, nawet w prasie lewicowo-liberalnej, zależy od kontekstu: „dziecko" w tekstach o ciąży lub poronieniu, „płód" w tekstach o aborcji.