Aborcja farmakologiczna - Chazan, Bogdan (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Definicje aborcji zwykle pomijają dziecko, choć celem sztucznego przerwania ciąży jest pozbawienie go życia. Rozdział definiuje aborcję jako celowe zabicie dziecka przed urodzeniem, wyróżniając metodę farmakologiczną i chirurgiczną; farmakologiczna to podanie środków powodujących śmierć dziecka i wywołanie skurczów wydalających ciało z dróg rodnych matki.Przy aborcji eugenicznej w drugim trymestrze dziecko może urodzić się żywe. Aborcja farmakologiczna w pierwszym trymestrze staje się najczęstszą metodą zabijania prenatalnego na świecie, choć w Polsce jest niedozwolona nawet z przesłanki eugenicznej. Wbrew przekonaniu jest bardziej niebezpieczna dla matki niż chirurgiczna, powodując powikłania, w tym krwotok i niepłodność; ryzyko rośnie przy stosowaniu w domu bez nadzoru.Aborcja farmakologiczna, coraz częściej wykonywana na świecie, w tym w Polsce, powoduje śmierć wielu dzieci i zagraża zdrowiu matek; ryzyko to wymaga szerszego nagłośnienia.