Czy stosowanie środków antykoncepcyjnych zagraża życiu dziecka poczętego? - Prusak, Małgorzata (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Badania wskazują, że hormonalna antykoncepcja i wkładki wewnątrzmaciczne nie hamują całkowicie owulacji, więc poczęcie pozostaje możliwe w trakcie stosowania, co potwierdzają wskaźniki ciąż sięgające 7% u stosujących tabletki dwuskładnikowe. Rozdział analizuje mechanizmy niepełnej supresji i wynikające z niej działanie antyimplantacyjne.Niepełne zahamowanie owulacji wynika częściowo z obniżonych dawek hormonów, ograniczających szkodliwość dla kobiety. Środki te łączą działanie antykoncepcyjne, przez hamowanie owulacji i zaburzenie jakości plemników, z działaniem antyimplantacyjnym, przez wpływ na transport zarodka i endometrium, bardziej prawdopodobnym przy niskich dawkach gestagenów i wkładkach słabiej hamujących owulację. Lewonorgestrel może nie zniszczyć zarodka częściej, niż sądzono; uliprystal blisko owulacji działa wczesnoporonnie.Hormonalna antykoncepcja i wkładki mogą przyczyniać się do wczesnych poronień, o czym powinny wiedzieć użytkowniczki.