Konstytucyjny standard ochrony życia dziecka poczętego w polskim porządku prawnym - Olszówka, Marcin; Zalewski, Bartosz (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział rekonstruuje konstytucyjny standard ochrony życia dziecka poczętego na podstawie art. 1, 2, 18, 30 i 38 Konstytucji RP z 1997 r., odwołując się do orzecznictwa TK, w tym wyroków z 28 maja 1997 r. (K 26/96) i 22 października 2020 r. (K 1/20), oraz literatury przedmiotu.Obowiązek ustawodawcy zapewnienia ochrony życia dziecka poczętego wynika przede wszystkim z art. 30, nakazującego poszanowanie przyrodzonej i niezbywalnej godności człowieka jako źródła praw i wolności; godność przysługuje człowiekowi jako istocie o szczególnym statusie ontologicznym wynikającym z przynależności do gatunku ludzkiego. Art. 38 gwarantuje ochronę prawną życia każdej istoty ludzkiej, w tym dziecka poczętego, niezależnie od stanu zdrowia czy okoliczności poczęcia.Pozostałe przepisy są subsydiarne: art. 1 (dobro wspólne), art. 2 (zasada demokratycznego państwa prawnego) i art. 18 (ochrona macierzyństwa, relacji powstającej już w chwili kariogamii).