Audyt aborcyjnego pozbawiania życia: na jakie nieprawidłowości odpowiada wyrok TK K 1/20? - Bernaciak, Nikodem; Gęsiak, Katarzyna; Szewczuk, Gabriela; Tarnacki, Damian (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Celem tego rozdziału jest wykazanie niemoralności procedury aborcji eugenicznej, jej oczywistej niezgodności z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej, potwierdzonej wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 2020 r., a także konieczności usunięcia tej przesłanki dopuszczalności aborcji ze względu na realną możliwość jej nadużywania. Stwierdzono, że system raportowania przyczyn aborcji wykonywanych w polskich szpitalach jest wadliwy, w tym ze względu na brak przejrzystości. Do 2017 r. opinia publiczna nie miała możliwości poznania listy schorzeń, które personel danego szpitala uznawał za podstawę decyzji o zabiciu danego dziecka. Mimo istotnej poprawy w tym zakresie, dostęp do tych danych jest nadal pod wieloma względami utrudniony. Sytuacja ta wskazuje na pilną potrzebę przeprowadzenia szczegółowego audytu aborcyjnego i weryfikacji dokumentacji medycznej po 1993 r., aby sprawdzić, czy przepis dopuszczający aborcję jako wyjątek od ogólnej zasady ochrony życia w Polsce nie był w praktyce nadużywany.