Sprzeciw sumienia jako sposób korzystania z wolności sumienia i religii – kontekst odmowy wykonania aborcji lub uczestnictwa w procedurach związanych z jej wykonaniem przez personel medyczny w polskim porządku prawnym - Zalewski, Bartosz (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Celem tego rozdziału jest analiza koncepcji prawa do sprzeciwu sumienia (klauzuli sumienia) w ujęciu konstytucyjnym. W wyroku z 7 października 2015 r. polski Trybunał Konstytucyjny ostatecznie potwierdził, że prawo do sprzeciwu sumienia stanowi integralną część konstytucyjnie gwarantowanej wolności sumienia. Z tego względu prawo do sprzeciwu sumienia jest prawnie zagwarantowane przez Konstytucję RP. Prowadzi to zarówno do zaproponowania odpowiedniej koncepcji sumienia, zgodnej z polską aksjologią konstytucyjną, jak i do sformułowania wniosków de lege ferenda.