Przestępczość aborcyjna w Polsce - Smulski, Kamil (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Rozdział porusza zagadnienia związane z tzw. przestępczością aborcyjną (nazywaną też często „podziemiem aborcyjnym") w Polsce, czyli zjawiskiem przerywania ciąży wbrew obowiązującemu prawu. Pierwsza część opracowania dotyczy zróżnicowanej etiologii tego zjawiska. Następnie podjęto próbę oszacowania jego skali. Omówiono ponadto manipulacje w podawaniu szacunków liczby przestępstw aborcji wbrew przepisom obowiązującego prawa. Na koniec autor, odwołując się do etiologii, omawia sposoby przeciwdziałania zjawisku przestępczości aborcyjnej.