Ranking państw pod względem poziomu prawnej ochrony życia człowieka na prenatalnym etapie rozwoju - Bernaciak, Nikodem; Czelejczyk, Aniela; Olszówka, Marcin (Ochrona życia ludzkiego na prenatalnym etapie rozwoju: Aspekty społeczne, medyczne i prawne, 2026)
Aneks 1 przedstawia ranking 196 państw według poziomu prawnej ochrony życia ludzkiego w fazie prenatalnej, oparty wyłącznie na porównaniu stanu prawnego, a nie praktyki egzekwowania prawa, postaw społecznych czy rzeczywistej liczby aborcji.Państwa podzielono na dziesięć kategorii – od pełnej ochrony życia matki i dziecka po aborcję na żądanie – w zależności od tego, jakie przesłanki dopuszczalności przerwania ciąży przewiduje ich prawo (przesłanka kryminologiczna, eugeniczna, zdrowia matki lub społeczno-ekonomiczna, osobno lub łącznie). W ramach kategorii zastosowano dodatkowe kryteria: gwarancje konstytucyjne, surowość kary, granicę wieku ciążowego oraz bezkarność matki. Dla państw federalnych (USA, Australia) przyjęto średni okres dopuszczalności; Meksyk oceniono w świetle wyroków Sądu Najwyższego uchylających ochronę na poziomie stanowym.Poniżej zamieszczono tabelę poszczególnych państw ze źródłami i odesłaniami prawnymi.